2013-12-06

50/50

I flera månader har vi oroat oss. Till och med varit beredda på att flytta. Kollat på hus, gett bud. Skambud dock. Men ändå. För till hösten ska vårat område få en egen skola. Jippie borde den normala reaktionen vara. Men med ett barn som har adhd är detta en mardröm. Nya "kompisar"(som han inte fungerade med i förskoleklass och som var en del av varför vi bytte klass). Ny miljö och nya lärare. Inte alls ultimat utgångsläge om man har adhd. Faktiskt tvärtom. Inte heller roligt om det ena barnet som retats och halvt om halvt mobbats i tre månader måste återigen börja om. Visserligen med kompisar han gillar och känner. Men ändå. Vi visste inte om den nya skolan när vi sökte för Keiru. Ville bara ha samma fina skolmiljö som f Inti. Sedan i september kom chocken. Ny skola blir klar t 2015 MEN alla måste börja redan t hösten 2014 i baracker. Som sagt, vi har blött och stött detta framochtillbaka. Försökt se lösningar från alla håll och kanter. Ett resultat är att gubbarna lägger golv i huset i skrivande stund. Vi har mailat rektor och klassföreståndare för att få dispans. Framförallt för barnet med adhd. Rektor visade på att inte ta oss riktigt på allvar, nya mail skickades mellan oss. Idag kom besluten. Och det blev 50-50. Barnet med ADHD får stanna tackochlov med sina kompisar och med en miljö han känner till. Det andra barnet måste börja i den nya skolan till hösten. Så lite tyngd har fallit från våra själar. Men hur gör vi nu? Flyttar, stannar? Låter barnet som vi pushade till en helt ny klass i höstas få börja om igen i höst? Ja herregud. Att slippa gå vidare till högre instanser med ett barn är ju så sjukt skönt. Men samtidigt så himla tungt att berätta för det andra barnet. Om vi ens gör det. Tills vi beslutat vad vi ska göra. Flytta eller stanna. Men en halv seger är ändå en seger. Och ett halvt nederlag är också ett nederlag. 

3 kommentarer:

Bina sa...

Kommer ju bli mer logistik att lösa om ni inte flyttar. Men det kan det ju vara värt om ni trivs i området och både ni och barnen har mycket av ert sociala liv där! Om inte så är det en del värt att minska så många logistikproblem som möjligt tycker jag...

Chrissan sa...

Jag har tyvärr inget klokt att säga. Mer än att gå på magkänslan.
Vi flyttar efter nyår till ett nytt område. Och 8-åringen ska byta skola.
Vi har en 8-åring som har extremt kontrollbehov och det kommer bli lite jobbigt för honom med ny skola, nya lärare och nya "regler" att rätta sig efter. Iaf tills han vet hur man "bör" förhålla sig. Kompisar har han redan i nya klassen, från fotbollslaget. Men det har inte kunnat trösta honom de ggr han gråtit över flytten medan vi andra jublat att radhuset blev vårt.
Men min magkänsla säger mig att det kommer bli bra. Och han hade kunnat gå kvar i sin gamla skola, lite mer meck bara med hämtning och lämning. Den nya skolan ligger ca 300 m från vårt nya hem, så det fanns eg inget alternativ till att inte byta.

Anonym sa...

Om ni bor kvar men fortsätter jobba för att båda får gå i gamla skolan är chansen stor att det blir så, förr eller senare. Andra barn flyttar därifrån och rektorn vill fylla platserna snarast för att inte mista skolpengen.
Nackdelen är förstås att barnet först kan tvingas börja i nya skolan, för att sedan göra ett skolbyte tillbaka.
Men möjligheten finns också att en överklagan går igenom före skolstart ht 2014. Storebror har plats där och vi har (i teorin) fritt skolval samt syskonförtur.
Vill ni helst inte flytta finns det skäl att chansa på att bo kvar. Är ni sugna på flytt så fortsätt leta närmare gamla skolan (men stressa inte fram ett husköp som inte känns rätt).