2010-09-10

Snälla alla, tro inte allt ni läser!

Alltså såna här grejer går jag igång på. I veckan har ngr på fejjan haft följande status:

en Jeep av äldre modell med två män av utländsk härkomst en med rakat huvud, försöker få med sej barn i bilen,sågs för några timmar sedan vid XXskolan. Sprid detta vidare! Polisen är underrättad

När jag läste det blev jag enormt provocerad. Av två anledningar.
1) Det är val snart, det känns som om ngn vill spä på en massa fördomar genom att sprida en massa skit via facebook. Jag gillar inte sånt, speciellt inte när det dessutom är rasistiskt.
2) Varför kan inte folk ifrågasätta saker och ting utan istället bara kopiera en text och sätta den i sin egen status....?
Förutom att jag blev provocerad blev jag genast misstänksam att detta bara var just skit. Surfade runt på olika nyhetsbyråer och polisens sajt och konstaterade snabbt att det inte fanns ngr nyheter om det. Alltså stämmde det föga troligt. Bara ngn timme efter den första statusen kom en till, då var det en skola 10 mil bort. Efter ytterliggare några dagar var det en skola i ett helt annat län.... Alltså uppenbart falskt.
Nu går polisen ut med detta:

Rykten om bortförda barn

Rykten sprids just nu runt om i länet om en man som drar in barn i en mörk bil. Några försvunna barn eller iakttagelser om bortföranden av barn har däremot inte rapporterats till polisen.

Via Facebook och sms har ett meddelande sänts ut till ett stort antal människor i Sverige, om att ett fordon plockar upp barn vid skolor. Olika utskick förekommer just nu på flera håll i landet med samma innehåll men med ändrade ortsnamn. Händelsen kan ha inträffat och nu fått spridning utanför det område där den ägt rum, men den kan också vara påhittad.

Kontrollera uppgifterna för att undvika ryktesspridning

Polisen uppmanar allmänheten att verkligen kontrollera var uppgiften kommer i från innan man vidtar några andra åtgärder - för att på så sätt undvika ryktesspridning. Om man är vittne till en händelse som liknar den beskrivna händelsen, så ska man kontakta polisen och berätta vad man ser eller har sett.


Så alla ni som sett detta på facebook, tro inte på det. Det är inte sant.